Gode råd

Hvad er min bil værd?

By august 12, 2019 No Comments

Hvad er min bil værd?

Hvad er min bil værd? Hos en bilforretning er dette måske det mest stillede spørgsmål fra mulige kunder. Forbrugerne i dag er generelt meget i tvivl om, hvor meget de kan få for deres bil. En bilvurdering kan minde om en husvurdering på den måde, at man ofte skuffes over værdidommen – man havde forventet et højere beløb.

I dag er det dog blevet lettere for forbrugere at lave en vurdering af deres egen bil. Der findes portaler, hvor man kan se brugte biler, der er til salg, og herudfra drage sammenligning. Lige præcis sådan en sammenligning kan dog ofte være misvisende. Dette kan skyldes, at der ikke bliver taget hensyn til bilens stand, vedligeholdelse og liggetid. Frustrationen opstår, når man har fundet samme model fra samme årgang og med samme kilometerantal til en pris langt højere end den, man blev budt af bilsælgeren. En bilvurdering handler ikke kun om kilometerantal og årgang. Bilsælgere tager også mange andre faktorer med i bedømmelsen, når de byder på din bil: De tjekker også bilens stand (både den kosmetiske, men også den mekaniske), dens vedligeholdelse, dens markedspris samt omsætningshastigheden på bilen.

I forbindelse med bilkøb kan man eksempelvis vælge at undgå et banklån ved at oprette en finansiering gennem forhandleren, som så samarbejder med et finansieringsselskab. Der er mange grunde til, at sådan en type finansiering kan være mere fordelagtigt for dig end et lån i banken. Vi har udvalgt tre hovedfordele ved denne model, som vi beskriver her:

Hvordan får jeg mere for min bil?

For at undgå en situation, hvor du mener, at din bil har en højere værdi, end den er vurderet til af sælger, er der nogle måder, hvorpå du kan sørge for at holde pengene hjemme i din bil.
Vedligeholdelse, efterspørgsel og psykologiske aspekter er tre områder, som kan påvirke vurderingen af bilen:

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse har en stor betydning for bilen ser ”yngre” ud, end den er. Her drejer det sig ikke kun om de kosmetiske aspekter, men også om de mekaniske. Først og fremmest er det, når man køber bilen, en god idé at investere i en undervognsbehandling, en imprægnering og en lakforsegling. Vedligeholdelse af undervognsbehandling afhænger af bilens stand og brug. Lakforseglingen skal opfriskes cirka en gang om året og vil beskytte din bil mod maskinvask, stenslag og vejsalt. Det er dog også essentielt, at alle service-tjeks bliver overholdt, og at man har en udfyldt servicebog, da dette fortæller, at bilen er mekanisk godkendt.

Den daglige vedligeholdelse af din bil har også en stor betydning for den vurdering. Rygning skal helst undgås; hvis man ryger i bilen, vil den altid falde i værdi, da den, også selvom man laver en rensning af bilen, altid for ikke-rygere vil have en lille røglugt til sig. Maskinvask skal også undgåes, da denne type rensning slider på lakken. En lakforsegling vil selvfølgelig mindske slitagen, men det kan ikke undgås, at der kommer små spor fra maskinvasken på lakken. Hvis man overholder alle disse forhold, har man en bil, som er flot vedligeholdt.

Efterspørgsel

Lav research på din bil. Du kan nemlig som bruger få en fornemmelse af, hvornår det er et godt tidspunkt at sætte din bil til salg. Hvis du for eksempel kører i en ældre årgang Hyundai i30, og der udkommer en ny facelifted udgave, så er dette ikke et godt tidspunkt. I forbindelse med udgivelsen af en ny model, vil der nemlig være meget opmærksomhed på denne unge udgave, og derfor vil værdien falde på den ældre model. Derudover skal man tjekke, hvor mange af samme model der er til salg på det tidspunkt, hvor man ønsker at sælge. Hvis der er få biler til salg, som kan sammenlignes med din, så er det bare at komme igang, for i sådanne tilfælde vil konkurrencen være lav. Sidst men ikke mindst er det også en god idé – især hvis man har tegnet en finansiering – at besøge sin bilforhandler ofte for at tjekke værdien af bilen og sammenligne det med restgælden. Her kan bilsælgeren nemlig rådgive dig om, hvornår det er bedst at sætte lige præcis din bil til salg.

Psykologiske aspekter

De psykologiske aspekter spiller også en rolle i forhold til bilkøb. Når man har været i branchen i mange år, kender man til kundernes købsadfærd og derfor også mange af de tanker, de kan have. Hvis en bil for eksempel har rundet de 100.000 kilometer, vil den automatisk miste værdi. Mange forbrugere bliver skræmt over dette tal, og det er derfor vigtigt, at man sætter bilen til salg inden man runder denne grænse.  En god tommelfingerregel er, at man skal sælge bilen ved 3 år eller 90.000 kilometer, alt efter hvad der kommer først. Holder man sig til denne regel, er der størst mulighed for at bilen bliver afsat hurtigt.